Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ακτοπλοΐα στο Βόρειο Αιγαίο και τις προεκτάσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μέρες τώρα παρακολουθώ στον τοπικό τύπο την αγωνία των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό επαγγελματιών αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομάρχες Χίου και Σάμου) σχετικά με την κατάρρευση  της ακτοπλοΐας στο Βόρειο Αιγαίο. Πολίτες των νησιών, επαγγελματίες και επισκέπτες βιώνουν την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου.
Πλοία και δρομολόγια ανακοινώνονται και σε λίγες ημέρες αποδρομολογούνται. Η σύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου με τη Μακεδονία και τη Θράκη ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Η Λήμνος ειδικότερα ως τελευταίος ενδιάμεσος σταθμός πλήττεται ακόμη πιο πολύ από τα υπόλοιπα νησιά. Βεβαίως με τέτοια ρευστότητα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ούτε λόγος να γίνεται για εκδήλωση τουριστικής κίνησης από τη Βόρειο Ελλάδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και έδινε κάποια ανάσα στους νησιώτες επαγγελματίες του κλάδου. Πώς να δουλέψουν τα τουριστικά πρακτορεία για να μετακινήσουν κόσμο αν δεν έχουν εξασφαλισμένα δρομολόγια; Οι νησιώτες φοιτητές της Β. Ελλάδας ρωτούν και ξαναρωτούν στα πρακτορεία αλλά εισιτήριο δεν μπορούν να τους εκδώσουν. Ακόμη και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, αντιλαμβανόμενος τη διάσταση του φετινού προβλήματος καλεί τους συναδέλφους του στα νησιά να δώσουν τη μάχη «για το αυτονόητο» δηλαδή την εξασφάλιση του μίνιμουμ της τακτικότητας και της συνέπειας στις ακτοπλοϊκές γραμμές οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα είναι επιδοτούμενες από το κράτος. Μόνο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και…… νησιωτικής πολιτικής (τρομάρα μας) δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Ακόμη και ο πιο απληροφόρητος πολίτης έχει πια συνειδητοποιήσει ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται  στο ΥΕΝΑΝΠ είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ημέτερων εφοπλιστών, άσχετο αν τα πλοία τους είναι αξιόπλοα και οι υπηρεσίες που παρέχουν ικανοποιητικές. Ο Υπουργός κ. Βουλγαράκης είναι σφόδρα απασχολημένος με τον ΟΛΠ και τη σύμβαση «μαϊμού» που πομπωδώς παρουσίασε με τους Κινέζους, ενώ ο Υφυπουργός κ. Καμμένος που «οργώνει» το Αιγαίο αδυνατεί, φαίνεται να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και να δώσει έστω και μία ικανοποιητική λύση. Τέτοιο μπάχαλο στην ακτοπλοΐα δεν έχει ξαναδεί ο τόπος!»